Bosch mysterie: waarom heet Den Bosch Oeteldonk tijdens carnaval?

Geplaatst op maandag 06 mei 2019 @ 21:15 , 222 keer bekeken

oeteldonk

Foto: indebuurt Den Bosch

Bosch mysterie: waarom heet Den Bosch Oeteldonk tijdens carnaval?

Door Lisa van Es 

Elke week behandelen we een apart of raar gegeven van onze stad in de rubriek ‘Bosch mysterie’. Deze week onderzochten we waarom onze stad tijdens carnaval Oeteldonk heet. Het antwoord hierop blijft nog altijd een half mysterie.

Hoog en droog

Om erachter te komen, hebben we het woord opgesplitst in ‘Oetel’ en ‘Donk’. Het woord ‘donk’ refereert aan een heuvel gelegen aan lager grondgebied, lezen we op deze site. Donken zijn altijd erg gewild geweest als vestigingsplaatsen. Vanaf een hoger gelegen gebied zie je je vijanden duidelijk aankomen en dus ben je op een donk goed beschermd.

Nu is het natuurlijk geen toeval dat Den Bosch op een hoge droge plek in het moeras ligt. Ga maar eens na dat de stad veel hoger ligt dan Het Bossche broek. Zei ik Moeras? Jazeker, Het Bossche Broek stond vroeger regelmatig onder water. Dit beschermde de stad tegen vijandelijke legers.

En hoe zit het dan met ‘Oetel’? 

Maar waar komt dan die ‘Oetel’ van Oeteldonk vandaan? Nou, dat weten we eigenlijk nog steeds niet. Volgens Oetelpedia zijn er vier mogelijke verklaringen te vinden:

  • Een ‘Oetel’ zou verwijzen naar een kikvorsch, deze zou vroeger veel voorkomen in de moerassen rondom de stad. Of dit ook echt het geval was, weten we (nog) niet.
  • ‘Oetel’ zou afkomstig zijn van de achternaam ‘Van den Oetelaar’, een veelvoorkomende naam in Den Dungen. Dit dorp is tegelijkertijd de geboorteplaats van de Bossche bisschop Adrianus Godschalk. Tijdens zijn bestuur verzette hij zich duidelijk tegen het Bossche carnaval. Hij verbood ‘uitspattingen’ zoals dansen. Door zijn verzet, zette hij carnaval regelmatig op de agenda.
  • Hier volgt een verklaring waarin goden de hoofdrol spelen. Volgens een mythe is Leto de minnares van de God Zeus. De eigenlijke partner van Zeus, Hera, wordt onwijs jaloers op Leto en verband haar uit de godenhemel. Dwalend over land zoeken Leto en haar kinderen, Artemis en Apollo, drinkwater. Ze komen terecht bij een vijver waaruit ze willen drinken. Boeren woelen de modder in de vijver om, waardoor het water ondrinkbaar wordt. Op verzoek van Leto verandert Zeus de boeren in kikkers. Als de naam ‘Leto’ omgedraaid wordt, krijg je ‘Otel’. Met een beetje fantasie wordt dit dus ‘Oetel’.
  • De laatste verklaring slaat op de mogelijke connectie met buurtschap ‘Oeteldonk’, volgens de namenbank.

Het blijft dus een mysterie waar die ‘Oetel’ precies vandaan komt. Maar dat maakt carnaval er niet minder op!

bron: https://indebuurt.nl/denbosch


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: